Vinyasa yoga
 

Vinyasa yoga is een dynamischer en krachtiger vorm van de traditionele Hatha yoga. De verschillende houdingen worden uitgevoerd in een aaneengeschakelde serie, de flow. Deze flow geeft de les het dynamische karakter. Vinyasa yoga verwezenlijkt harmonie tussen fysieke kracht, geesteskracht, souplesse, conditie en evenwicht. Alle systemen in het lichaam worden geactiveerd en verbeterd. Belangrijk aspect is de ademhaling, deze geeft het ritme van de oefeningen aan.

Het woord vinyasa komt al voor in de oudste yogageschriften, de Rig Veda, die stammen uit een tijd meer dan 1000 jaar voordat onze jaartelling begon. Letterlijk betekent vinyasa 'iets in een specifieke volgorde plaatsen'.

Vinyasa is een klassieke vorm van yoga: vloeiende beweging op het ritme van de ademhaling in de vorm van een aaneenschakeling van houdingen die elkaar min of meer logisch opvolgen. Je kunt het zien als de logica, 'de vinyasa', van de natuur. De lente is het seizoen waarin de beweging en energie in de natuur toeneemt, gevolgd door de zomer waarin het leven floreert en tot volledige bloei komt, totdat de herfst zijn intrede doet en de energie langzaam afneemt en eindigt in een periode van stilte in de winter.
 

De lessen zijn speels, met hier en daar een thema uit de rijke yogafilosofie. We gebruiken de kracht van de ademhaling, de natuurlijke energierichtingen, zeker ook de spieren in ons lichaam, maar zonder dat daar de nadruk op ligt. Het zijn basishoudingen met allerlei opties en variaties waarbij je je lichaam respecteert en tegelijkertijd volop grenzen kunt opzoeken. En dat alles zonder zweverig te zijn.

Vinyasa yoga is geschikt voor iedereen die van uitdaging houdt. Doordat je houdingen aanneemt waarbij je je eigen grenzen verkent, is het een pittige vorm van yoga die voor iedereen toegankelijk is; of je nu net begint of al jaren aan yoga doet. Vinyasa yoga is een fantastische vorm om een sterk en gezond lichaam te krijgen.
 

Lees verder over de resultaten en effecten van Vinyasa yoga →